Het laatste nieuws over
de Engelse Schans te Lievelde

28 juli 2004
In de aanloop naar de samenvoeging van Groenlo en Lichtenvoorde (per 1 januari 2005) wordt door beide gemeenten op zaterdag 18 september een heel programma rond de circumvallatielinie georganiseerd. Een fietstocht met twee startpunten langs een deel van de linie vormt een belangrijk onderdeel van die dag. Op beide startpunten wordt elk kwartier een presentatie getoond, waardoor de deelnemers aan de fietstocht worden geďnformeerd en zich kunnen inleven in de materie. Tevens wordt op meerdere punten Waaronder bij de Engelse Schans) langs de route tekst en uitleg gegeven of zijn activiteiten georganiseerd.
Voor meer info over deze dag klik hier.

20 juli 2004

De Engelse Schans maakt onderdeel uit van de insluitingslinie of circumvallatielinie rondom Groenlo, aangelegd door het Staatse leger in de zomer van 1627.
Ook de overige restanten van de linie staan de laatste tijd steeds meer in de belangstelling. Terecht, want het gaat hier om de eerste volledige insluitingslinie die tijdens de Tachtigjarige Oorlog tot stand is gebracht. Maar wat de linie heel bijzonder maakt is het feit dat de restanten van de circumvallatielinie voor het grootste deel in het agrarische buitengebied ligt. Dit in tegenstelling tot andere vestingsteden zoals bijvoorbeeld Alkmaar of 's-Hertogenbosch, waar de resten van de linie zijn verdwenen onder snelwegen en nieuwbouwwijken.

Op de nieuwe internet pagina circumvallatielinie.nl kunt u zich een een beeld vormen van het verleden, heden en wellicht de toekomst van de insluitingslinie rondom Groenlo.

3 april 2004

Vanmiddag bezocht dhr. Datema van Archeologische Monumentenwacht de Engelse Schans. De AMW gaat een onderhoudsbeleidsplan opstellen voor de consolidatie van de Engelse Schans. Ook ligt het in de bedoeling dat de AMW de schans in de toekomst periodiek gaat bezoeken en aan de hand van haar bevindingen onderhoudsvoorstellen zal doen.

23 maart 2004
Vandaag is de Stichting Engelse Schans opgericht. De stichting heeft zich al taak gesteld zorg te dragen voor het behoud en beheer van de Engelse Schans.
In het bestuur van de Stichting Engelse Schans (SES) hebben zitting: dhr. Bouke ten Brinke (voorzitter), Godfried Nijs (secretaris), Frans Rensing (penningmeester), Jan Hulzink (lid) en André te Brake (lid).


Klik hier om terug te keren naar het nieuwsarchief