12 juli 2009
Op 11 juli 2009 kwam er een eind aan leven van Bouke ten Brinke, voorzitter van de MACL en de Stichting Engelse schans. Bouke kreeg bijna een jaar geleden te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij gaf toen al aan zolang mogelijk voorzitter te willen blijven. En de lopende zaken, en dat zijn er heel veel in onze actieve vereniging en stichting, goed te willen overdragen. Ook wilde hij dat met de nodige zorgvuldigheid een nieuwe kandidaat voorzitter gekozen zou worden. Bouke wilde met een gerust hart de voorzittershamer aan zijn opvolger overdragen. Zijn wens was het met een goed gevoel afscheid te kunnen nemen. De MACL en de Stichting Engelse Schans zijn dat waard. Bouke heeft de realisatie van de nieuwe materialenloods en de uitkijktoren op het MACL terrein niet meer mee kunnen maken.
Bouke werd kort voor de Grand Prix motocross in de Schans in 2004 voorzitter. Hij werd direct in het diepe gegooid. Toen al bleek dat hij de juiste persoon op die plek was. De nodige bestuurlijke ervaring, ervaring met landinrichting, ecologische kennis, een groot netwerk, en zijn vermogen mensen aan zich te binden nam hij mee.
De Engelse Schans had altijd zijn speciale aandacht. Vanuit zijn functie bij de Dienst Landelijk Gebied was hij betrokken bij het herstel van de schans. Een proces van ruim tien jaren, dat resulteerde in de openstelling in 2003. Van hem kwam het idee de schans door schapen te laten begrazen. Omdat het hem stoorde dat de schans niet gebruikt werd kwam hij met het idee er een uitkijktoren naast te zetten en er kleinschalige evenementen te houden. Dit laatste heeft hij niet kunnen invullen.
Wat zullen we Bouke missen, zijn kundigheid, zijn humor, zijn luisterend oor, en zijn doortastendheid. Bouke was een echte verenigingsman, een bruggenbouwer binnen de vereniging.
Bouke, bedankt voor alles wat je voor de MACL en de Stichting Engelse Schans hebt betekend. We zullen je nooit vergeten.
Motor- en Auto Club Lichtenvoorde en Stichting Engelse Schans
8 juli 2009
Als afsluiting van de herstelwerkzaamheden zijn de trappen die toegang geven tot de Engelse Schans vervangen.
9 juni 2009
Franse Schans deskundig uitgezet.
In de zomer van 1627 zetten de landmeters van het leger van Frederik Hendrik op een uitloper van het Winterswijks plateau de omtrek van de Franse Schans uit. Het zou de één na grootste veldschans in de circumvallatielinie worden. Een schans de belangrijke toegangsweg richting Breedevoort gedurende de belegering zou controleren.
Vanavond is de Franse Schans voor de tweede keer uitgezet. Nu met behulp van moderne gps-hulpmiddelen, iets waar de landmeters in de 17de eeuw alleen maar van konden dromen. Het karwei was binnen een uur geklaard. Morgenmiddag zal begonnen worden met het inzaaien van zonnebloemen langs de uitgezette lijnen. En hopelijk zal in de zomer dan de Franse Schans vanuit de lucht weer zichtbaar zijn.
12 mei 2009
Kampvuur Laait, het festival dat op 6 juni plaats zou vinden op de Engelse Schans in Lichtenvoorde, gaat niet door. Reden is de slechte kaartverkoop. Organisatoren de Feestfabriek Alles Komt Goed BV en Normaal hebben vandaag besloten om de stekker eruit te trekken. "Blijkbaar is er te weinig animo voor", aldus de organisatoren. Op de Engelse Schans uit de 17e eeuw zou op een zaterdagavond in de open lucht een nieuw concept plaatsvinden; artiesten als Ernst Daniel Smid, Jan Vayne, Ellen ten Damme, Frederique Spigt, Andre Mauel, Mirjam van Twarres en Normaal spelen bluesnummers in de breedste zin des woords. Organisatoren en muzikanten waren enthousiast over de creatieve formule en over unieke locatie tussen de bossen, maar 'als de mensen er blijkbaar niet naar toe willen, dan houdt het gewoon op.' Mensen die een kaartje gekocht hebben krijgen hun geld terug op de plek waar ze hun kaartje gekocht hebben.
30 april 2009
Op 28 april 2009 is begonnen met het onderhoud van de Engelse Schans. Erosiegeulen en konijnenholen zijn opgevuld met zand dat in de afgelopen jaren op de bodem van de gracht is terecht gekomen. Hierdoor wordt het historische bodemarchief niet aangetast. Ook is begonnen met het inzaaien van de herstelde stukken. Binnenkort zullen ook de trappen worden vervangen.
11 april 2009
De afgelopen jaren is hard gewerkt aan plannen voor de visualisatie van de circumvallatielinie rondom Groenlo. Ook wordt er nagedacht over het gebruik van die zichtbaar gemaakte delen van de linie. Dat die invulling per definitie niet altijd iets met de Tachtigjarige Oorlog bewijst het unieke project dat hieronder beschreven wordt.
Kampvuur Laait! Een uniek evenement op een unieke locatie
De Engelse Schans in Lichtenvoorde is op zaterdag 6 juni voor de eerste keer het decor van een nieuw en uniek evenement, genaamd: "Kampvuur Laait!". De uit de 80-jarige oorlog stammende verdedigingswal zal voor dit feest worden omgedoopt in een sfeervolle, intieme festivallocatie waar de legendarische Achterhoekse rockband Normaal als huisband zal fungeren. Samen met een aantal bekende Nederlandse gastartiesten presenteert de band haar nieuwste bluesalbum. Organisator Feestfabriek Alles Komt Goed BV, organisator van o.a. het Zwarte Cross Festival, wil van Kampvuur Laait! een jaarlijks terugkerend feest maken waar de bezoeker in een prachtige omgeving op een kleinschalige manier kan genieten van livemuziek van de bovenste plank.
De Engelse Schans
In tegenstelling tot de meeste evenementen is het idee achter Kampvuur Laait! niet gebaseerd op de programmering, maar juist op de locatie. De Engelse Schans werd in 1627 gebouwd en bewaakt door Engelse soldaten om zich te verdedigen tegen de Spanjaarden. Van een aanval is het echter nooit gekomen en dit is de reden waardoor de aarden verdedigingswal in geweldige staat is gebleven. Na de inspanningen van Stichting Engelse Schans werd de schans in 2002 weer volledig in de oude staat hersteld en dit resulteerde in een prachtige locatie tussen de bossen die een bijzondere sfeer en historie uitademt.
Blues in de Achterhoek
De Kampvuur Laait!-huisband zal tijdens deze eerste editie de band Normaal zijn. De band speelt haar eigen bluesnummers van haar nieuwe album en zal daarnaast een aantal bekende Nederlandse artiesten begeleiden die op hun beurt ook hun versie van de blues zullen vertolken. Artiesten die samen met Normaal zullen optreden zijn o.a.: Ellen ten Damme, Ernst Daniël Smid, Jan Vayne, Frederique Spigt, André Manuel en Mirjam van Twarres.
Een intieme sfeer, gezelligheid en kleinschaligheid zijn de belangrijkste pijlers van Kampvuur Laait!. De Engelse Schans wordt met o.a. sfeerlicht en vuurschalen aangekleed en er zullen ook zitplaatsen tijdens het concert zijn. De Feestfabriek streeft er naar een feest te organiseren waarbij de typisch Achterhoekse gezelligheid en gemoedelijkheid worden gecombineerd met de historie van de omgeving en het genieten van goede muziek op een mooie zomeravond.
Kaarten bestellen
De voorverkoop voor dit unieke evenement start op 30 maart om 11.00 uur. Kaarten kosten €25,- en zijn te bestellen via www.normaal.nl en www.feestfabriekakg.nl. Aan de kassa kosten kaarten €30,-.
26 januari 2009
Op de drie informatieavonden over de circumvallatielinie zijn een aantal vragen gesteld. Deze vragen en de bijbehorende antwoorden zijn hier als pdf bestand te downloaden.
15 januari 2009
Op 8, 12 en 14 januari werden achtereenvolgens in Groenlo, Zwolle en Lievelde informatieavonden over de circumvallatielinie, georganiseerd door de gemeente Oost Gelre.
Op bijeenkomsten kwamen de geschiedenis, de archeologische bescherming en de plannen van de gemeente omtrent de linie aan de orde. Ook kwam een 'Hertogboer' aan het woord. Deze was uitgenodigd om ervaringen uit te wisselen over hoe boeren rond 's-Hertogenbosch de ontwikkelingen rond de linie van 1629 hebben opgepakt. Hierna was er ruimte voor vragen.
De vier powerpointpresentaties die op de avonden weerden getoond zijn hieronder als pdf bestand te downloaden (klik op de afbeeldingen hieronder).
30 december 2008
Op drie avonden in januari houdt de gemeente Oost Gelre een informatiebijeenkomst over de circumvallatielinie. De gemeente wil graag met alle direct betrokkenen in gesprek over de ontwikkeling, bescherming en het beheer van de linie.
De Circumvallatielinie is aangelegd in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog tijdens de verovering van Groenlo door prins Frederik hendrik. De linie loopt in een grote ring rond Groenlo, o.a. via Lievelde en Zwolle. De linie zit dus al bijna 400 jaar in de grond, soms zichtbaar, meestal onzichtbaar. Wat de Circumvallatielinie uniek maakt is dat deze voor het grootste deel nog intact in de bodem aanwezig is, in agrarisch gebied.
Op 2 oktober 2008 heeft de Commissaris van de Koningin, de heer Cornielje, het beschermheerschap van de Circumvallatielinie op zich genomen. Hij onderkent het unieke karakter van de linie en de mogelijkheden die er liggen om de linie onderdeel te laten zijn van Groenlo Vestingstad. En in het verlengde daarvan de kansen om de economische ontwikkeling van Oost Gelre en Groenlo in het bijzonder een impuls te geven.
De aanwezigheid van de linie biedt dus veel kansen voor de ontwikkeling van het buitengebied, bijvoorbeeld op het gebied van toerisme. Dit gegeven staat centraal tijdens de informatiebijeenkomsten in januari. De gemeente wil graag met alle betrokkenen en in het bijzonder met de grondeigenaren praten over de Circumvallatielinie. De bijeenkomsten zijn gepland op:
Niet alleen de grondeigenaren zijn welkom.
Ook mensen die zich om welke reden dan ook betrokken voelen bij de ontwikkeling van de Circumvallatielinie zijn dan van harte welkom.
1 oktober 2008
Op 1 oktober 2008 werd op het Provinciehuis in Arnhem het eerste exemplaar van de publicatie 'Kijk op de linie, op zoek naar de circumvallatielinie rondom Groenlo' aangeboden aan dhr. Cornielje, Commissaris van de Koningin in Gelderland.
Voor meer informatie klik hier.
17 september 2008
De voorkant van 'Kijk op de linie'
Joep van der Pluijm en Godfried Nijs hebben de kans gekregen de geschiedenis en alle ontdekkingen inzake de circumvalllatielinie rondom Groenlo te boek te stellen.
Die kans hebben ze niet voorbij laten gaan. In het 120 pagina's tellende boek wordt uitgebreid de gang van zaken tijdens de belegering van 1627 verhaald. Hiervoor zijn vele, van de hand van ooggetuigen afkomstige, originele stukken gebruikt. Daarnaast wordt een beeld geschetst van al het onderzoek dat ooit naar de circumvallatielinie rondom Groenlo is gedaan.
Als afsluiting worden de ontdekkingen op oude kaarten, in het veld en op foto's, gemaakt vanaf grote hoogte, gecombineerd tot een beeld van de circumvallatielinie zoals die nu nog steeds het vestingstadje omgeeft.
Het eerste exemplaar van het boek zal op 1 oktober aangeboden worden aan de Commissaris van de Koningin van Gelderland.
'Kijk op de linie' zal ook via deze site besteld kunnen gaan worden. Nadere informatie volgt.
29 december 2007
Natuurlijk kent inmiddels iedereen Google Earth. Minder bekend is diens on-line tegenhanger, ontwikkeld door Microsoft, Virtual Earth. Beide programma's maken gebruik van satellietfoto's. Waarbij die van Virtual Earth van een recentere datum zijn wat betreft Groenlo en omgeving.
Ze zijn namelijk gemaakt in de zomer van 2006. En dan gaat bij liefhebbers van de circumvallatielinie een lampje branden! Inderdaad: de tweede droge zomer waarin grote delen van de linie rondom Groenlo in het verbrande maïs en gras zichtbaar waren.
Samen met Joep van der Pluijm heb ik een virtueel rondje gemaakt. En we zijn het eens: op zoek gaan naar de circumvallatielinie met behulp van Virtual Earth is ronduit sensationeel. Vele delen die ook al vanuit het vliegtuig zichtbaar waren, tekenen zich haarscherp af. Zo is de Franse Schans in een mum van tijd gevonden, zijn de wallen die de Engelse Schans met het kampement van Frederik Hendrik verbonden goed zichtbaar en zijn verschillende redoutes en delen van hoornwerken terug te vinden.
Maar Virtual Earth heeft ook een verrassing in petto: voor het eerst zijn delen van het kampement van graaf Ernst Casimir van Nassau gevonden. Het dorpje Zwolle ligt vrijwel compleet in dit kampement. De gevonden omtrek van het kampement komt exact overeen met de kaart die in 2002 gemaakt is gemaakt en een projectie is van de situatie in 1627 op huidige kadastrale kaart (zie hieronder flashfilmpje).
En nu maar hopen dat Microsoft de foto's niet te snel door actuelere vervangt…
Tot aan die tijd: kijk eens rustig rond en wie weet wat u nog allemaal ontdekt!
Begin uw zoektocht hier
(bij de Franse Schans).
27 december 2007
Voor de buitenstaander lijkt het erg rustig wanneer het gaat om ontwikkelingen rond de circumvallatielinie. Dat betekent echter niet dat er achter de schermen niets gebeurt. Het komende jaar moet het een en ander ook voor de buitenwacht zichtbaar gaan worden.
Bescherming circumvallatielinie
Op 18 september 2004 werd door de wethouders van de toenmalige gemeentes Lichtenvoorde, Groenlo en Eibergen een intentieverklaring ondertekend. Daarin verklaren de bewindslieden onder andere 'dat zij grote waarde hechten aan het behouden, herstellen en ontwikkelen van de linie'.
Hoewel de Engelse Schans een rijksmonument is en dus goed beschermd is, geldt dit jammer genoeg nog steeds niet voor de rest van de linie. Bouwactiviteiten op de linie kan geen strobreed in de weg gelegd worden. Voorbeelden daarvan zien we onder andere op het industrieterrein de Sliem, ten noorden van Groenlo.
In 2008 gaat dit hopelijk veranderen en krijgt de circumvallatielinie de bescherming die het verdient en blijven de unieke bodemsporen gespaard.
Onderhoud en uitkijktoren Engelse Schans
Het bestuur van de Stichting Engelse Schans (SES) is al jaren bezig om afspraken te maken over het onderhoud aan de schans. Omdat het om een rijksmonument gaat moeten aan tal van regels worden voldaan. Grondverzet moet begeleid worden door de Archeologische Monumentenwacht. Hiertoe is inmiddels een plan van aanpak, een beheers- en een onderhoudsplan opgesteld. Ook zijn subsidies aangevraagd om onderhoud mogelijk te maken.
Om de Engelse Schans meer te 'beleven' is de SES voornemens een uitkijktoren bij de schans te realiseren. Vanaf 20 meter hoogte zal de geometrische vorm van de schans goed tot zijn recht komen. Inmiddels ligt er een subsidieaanvraag bij het Plattelandshuis en de gemeente Oost Gelre. Bovendien is de gemeente gevraagd om planologische medewerking.
6 december 2007
Uit de Gelderlander :
13 september 2006
Google Earth nog niet geïnstalleerd? Download het programma dan hier (gratis).
Wanneer u Google Earth al wel geïnstalleerd heeft dan vliegt u via deze link direct naar de Engelse Schans.
12 september 2006
(klik op een foto voor een uitvergroting)
Het 288 pagina's tellende boek bevat meer dan 250 afbeeldingen, waarvan een zeer groot aantal in kleur. Alle tot nu toe bekende kaarten en prenten van Groenlo van voor 1800 zijn er in opgenomen. Om deze afbeeldingen (vooral de kaarten) goed tot hun recht te laten komen, is gekozen voor het formaat 29 x 29 cm. Veel kaarten zijn van een uitleg voorzien. Dat is vooral van belang om de onderlinge relatie en de betrouwbaarheid van een aantal stadsplattegronden toe te lichten.
De circumvallatielinies komen natuurlijk ook aan bod. Enkele luchtfoto's van Martin Grevers, ook al te bewonderen op deze site, ontbreken niet.
Om een lang verhaal kort te maken: een zeer imposante uitgave, met prachtige afbeeldingen die urenlang kijk- en leesplezier garanderen.
Het boek 'De vestingstad Grol in de kaart gekeken' kost € 45,- en is te verkrijgen bij de VVV Groenlo, Mattelierstraat 33, 7141BP, Groenlo.
16 juni 2006
Deze hittegolf is een maand eerder in het seizoen. Zou ook nu de linie zichtbaar worden? Het telefoontje van Martin Grevers, de piloot die de Franse schans in 2003 herontdekte, verbaasde mij daarom niet echt. Hij had op een van zijn vluchten de linie inderdaad opnieuw waargenomen. Niet alleen in het maïs, maar ook het verbrande gras. Zijn opmerking dat er nu delen van de linie zichtbaar zijn die in 2003 niet te zien waren, maakte me helemaal nieuwsgierig.
Over zijn uitnodiging om per vliegtuigje een rondje langs de linie te maken hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Gewapend met kaart en fototoestel ging het richting vliegveld Wenningfeld. Martin heeft het deurtje van de passagiersplaats ontdaan van de ruit, waardoor er reflectieloze foto's gemaakt kunnen worden.
(klik op een foto voor een uitvergroting)
Om 14.15 uur ging het eerst richting de Franse Schans. Ten noordoosten tekende zich al een paar sporen af die nog niet eerder waren waargenomen. Het gaat om delen van de linie aan de Zwolseweg met (vermoedelijk) daarin een redoute.
De Franse Schans verraadt zijn aanwezigheid nu omdat het maïsplanten boven de gewezen gracht meer water krijgen en dus meer ontwikkelde bladeren hebben en groter zijn. Tijdens de rondvlucht gemaakt tegen 18.00 uur kon dat laatste met een laagstaande zon vooral goed waargenomen worden.
Bij de Engelse Schans zijn beide grachten nu goed te zien die voorzien van de wallen die schans verbonden met het kampement van Frederik Hendrik op de Lievelder Es (zie pijlen).
Sporen van de linie zijn weer heel duidelijk bij de redoute aan de Ruiterweg.
Ook aan de overzijde van de N18 kan de dubbele gracht nog een eind gevolgd worden (zie pijlen).
In totaal zijn er meer dan 300 foto's tijdens de rondvluchten gemaakt. Het overgrote deel van de circumvallatielinie, maar ook zijn er foto's gemaakt van andere verkleuringen in het landschap. Zo is mogelijk de oude 'Weg naer Nee' bij het Groot Hoornwerk waargenomen. Ook zijn er gericht foto's gemaakt van het gebied waar eens de havezate Marhulzen te vinden moet zijn geweest.
Het moge duidelijk zijn dat het resultaat van een middagje vliegen een aanzienlijk fotoarchief heeft opgeleverd dat een aanvulling is op de foto's die we al hebben en waar nog lange tijd op gestudeerd kan worden.
Waar een hittegolf toch ook weer goed voor kan zijn…
17 juni 2006
foto's : Roy Oostendorp
Een geweldige opsteker voor het project dat als uiteindelijk doel heeft Groenlo als vestingstad op de kaart te zetten. Onderdelen van 'Groenlo Vestingstad' zijn onder andere het uitbaggeren en reconstrueren van de gracht, de restauratie van de oude Calixtuskerk, de Slag om Grolle, het plaatsen van tien kanonnen in de vesting, het visualiseren van delen van de circumvallatielinie en de reconstructie van het Schootsveld.
Hieronder een impressie van de prijsuitreiking.
Interviews voor Radio en TV Gelderland
De prijsuitreiking aan de projectleider van Groenlo Vestingstad, de heer Ronald Verspiek.
foto's : Ellis Koenders en Rudy Koppelman
Groenlo Vestingstad genomineerd voor de verkiezing Prima Plattelands Project
'Groenlo Vestingstad' is dit jaar, met vijf andere projecten, genomineerd voor de Prima Plattelands Projectprijs 2005.
Buiten het wel of niet winnen van de prijs: een prima gelegenheid om 'Groenlo Vestingstad' op de kaart te zetten!
Vanmorgen werd op Radio Gelderland een reportage over het project uitgezonden.
Uitzending gemist? Hier kunt u de reportage van Nienke Hoitink nog eens afluisteren.
Naast een vakprijs is er ook de mogelijkheid voor het publiek om te stemmen.
Kijk hiervoor op www.plattelandshuis.nl en breng uw stem uit!
Het verslag over deze ontdekkingen wordt besloten met de zin 'Waar een veel te warme zomer allemaal niet goed voor is…'.
25 februari 2005
Franse Schans blijft verbazen...
Tijdens de kurkdroge zomer van 2003 werd in het verbrandde maïsveld de contouren zichtbaar van de Franse Schans. Meteen werd gestart met een speurtocht naar andere resten van de circumvallatielinie. De ontdekkingen haalden de landelijke pers en zette de circumvallatielinie opnieuw stevig in de schijnwerpers.
Toch is afgelopen weekend duidelijk geworden dat we niet hoeven te wachten op nóg zo'n extreme zomer.
Op 3 en 10 april 2005 vloog Martin Grevers namelijk opnieuw over de percelen waar in 1627 de Franse Schans te vinden moet zijn geweest. Tot zijn verbazing was de schans ook nu weer zichtbaar.
Misschien niet zo sensationeel als in 2003, maar toch is het grootste deel van de Franse Schans goed te herkennen.
Voor een foto in een grotere resolutie klik je hier.
GROENLO - In het kader van de Boekenweek (9 – 19 maart), dit jaar met het thema 'Spiegel van de Lage Landen', bestaat gedurende de maand maart de mogelijkheid een expositie bekijken over de Circumvallatielinie rondom Groenlo. Deze tentoonstelling is samengesteld door G. Nijs en J.v.d Pluijm.
Tevens zal op maandag 14 maart een lezing over dit stuk Grolse geschiedenis worden gehouden. De lezing begint om 20.00 uur, toegang is gratis.
Deze insluitingslinie sloot tijdens de belegering van Grolle in 1627 Groenlo van de buitenwereld af. Prins Frederik Hendrik en de Staatse troepen belegerden toen de vesting Grolle, die in handen was van de Spanjaarden. De verovering was een strategisch hoogstandje en was de basis van de roem die prins Frederik Hendrik als bevelhebber zou vergaren en die hem uiteindelijk de bijnaam ‘de Stedendwinger’ zou brengen.
Voor het eerst in de geschiedenis van de Tachtig Jarige oorlog werd voor de verovering van een stad een volledige insluitingslinie (circumvallatielinie) om een vesting gelegd. Later gebeurde dit vaker. Wat de circumvallatielinie van Groenlo uniek maakt, is dat deze voor het grootste deel nog intact in de bodem aanwezig is.
26 september 2004
Op zaterdag 18 september klommen velen op de fiets om de tocht uitgezet langs de circumvallatielinie af te leggen. Wat er onderweg allemaal te zien en beleven viel, vind u hier.
14 september 2004
Uit de Gelderlander :
Op uitnodiging van de gemeentes Groenlo, Eibergen en Lichtenvoorde waren ongeveer 70 belangstellenden aanwezig op Erve Kots in Lievelde voor een informatieavond over de circumvallatielinie. Onder de genodigden de betrokken grondeigenaren, vertegenwoordigers van verenigingen en de genoemde gemeentes.
2 augustus 2004
30 juli 2004
Doel van de bijeenkomst was het geven van informatie en het bekijken van een mogelijke toekomst voor (delen van) de circumvallatielinie, aldus de inleider van de avond, dhr. Gerrits, wethouder van de gemeente Groenlo.
Hierna werd het woord gegeven aan de heren Van der Pluijm en Nijs die een overzicht gaven van de geschiedenis van de insluitingslinie. Aansluitend was het de beurt aan dhr. Geerse van Andries Geerse Stedebouwkundige, i.s.m. Taken Landschapsplanning BV. Hij zette het plan van aanpak uiteen aan de hand van het boekje 'Projectplan Circumvallatielinie Groenlo' dat aan iedere aanwezige bij binnenkomst was uitgereikt. Na een korte pauze volgde de presentatie van dhr. Kocken van ADC Heritage waarin verschillende voorbeelden gegeven werden hoe archeologie aan het publiek gepresenteerd kan worden.
Na deze voordracht was er gelegenheid tot het stellen van vragen, waarna overgegaan werd tot het informele gedeelte van de avond. Onder het genot van een drankje werd nog lang nagepraat. Er bleek met name veel belangstelling voor de kaart waarop de circumvallatielinie van 1627 geprojecteerd is op de huidige situatie. Veel grondeigenaren waren benieuwd welk stukje linie precies onder hun land te vinden zou moeten zijn.
Domeinnaam www.circumvallatielinie.nl geregistreerd.
Uit de Gelderlander :
7 juni 2004
De redoute aan de linie toegevoegd.
3 juni 2004
Onder 'Geschiedenis' is 'De belegering van Grolle (1627)' toegevoegd.
20 mei 2004
Eerste versie van de internetpagina 'Circumvallatielinie rondom Groenlo' online.
In een testfase, dus alleen gezien door een zeer select gezelschap...